topbella

Tuesday, May 22, 2012

My Newborn Baby Boy


Arini genap 38 minggu kandungan aku...Tak sabar rasanya nak tunggu kelahiran baby baru ni...Berbeza sikit perasaan ni dibandingkan masa pregnant baby first dulu...Masa mengandungkan kakak mcm2 perasaan timbul,rasa takut, risau,gementar pun ada...Fuhhh...mungkin masa scan 7 bulan aritu doktor kata baby boy kot, tu yang tak sabar tu...Nak dapat sepasang la katakan...Confident level tinggi ok....
(melampau betul mak buyung ni...)

Sebenarnya aku due 24 Januari 2012...Tapi, 2-3 hari ni terasa mcm berat je perut ni...nak berjalan pun mcm dh tak larat...kalo dulu, pantang Jumaat sikit2 Alamanda je...jalan kaki lagi tu...Aku plak asyik2 nak terkucil je kat opis...nasib baik toilet dekat...muka pun dah pucat and rasa letih je...nasib baik kaki tak bengkak...

Dekat tengahari ni...Tiba2 je member2 aku tegur...
"Da, ko kenapa?Macam pucat je muka...Ko dah nak bersalin ke?...Kitorang tak nak jadi bidan kat opis ni tau..."
Aku pun jawab, "Aku tak rasa plak macam nak bersalin tapi rasa sakit sikit2...contraction dlm 20 minit sekali...."...Pastu dorang semua suh aku gi sepital, check...kot2 la dah buka laluan kan...Aku pun rasa mcm nak gi sepital la...takut jugak aku...So, aku settlekan semua keje2 aku kat opis...pastu aku call husband aku suh hantar gi sepital...kebetulan husband aku tgh lunch kat luar, so aku terpaksa la tunggu dia sudah kan lunch dulu...

Sampai je aku kat Hospital Putrajaya, contraction makin kerap...selang 10 minit terasa...Sambil menunggu, sambil menahan...tapi xde la sakit sgt...Sampai doktor suruh masuk labour room utk check bukaan...rupa2nya dah buka 6cm dlm x sedar....Doktor terus admit and pecahkan air ketuban....Lepas doktor pecahkan air ketuban, aku terasa sakit yang teramat sgt....fuhhh...terasa nak teran je masa tu jugak...tapi doktor tak benarkan coz baby tdo...terpaksa la gerak2kan perut biar baby bangun....kalo tak, tak membantu kita meneran utk keluarkan baby...
Terus kena admit coz bukaan dah 6cm
Last2 aku try je walaupun doktor tak bagi teran coz dah tak tahan sgt...Apa nak jadi, jadi la masa tu...Nurse masa tu pun terkejut coz nampak kepala baby mcm dah nak keluar...terus nurse panggil husband aku masuk and suruh aku push sekuat2nya...Akhirnya, 3 kali teran, Alhamdulillah, lahirlah baby aku pada 11 Januari 2012 (birthday Siti Nurhaliza...) seberat 3.1 kg tepat pukul 4.05 petang ....masa tu surprise lagi coz nurse tak bgtau jantina baby...husband aku je tau...tapi aku dah dapat agak dah, confirm baby boy...firasat  and naluri seorang ibu tu kan kuat...hehehe...
(poyos tak!!!)

Selepas je baby dibersihkan, suami aku terus azan dan qamat kan baby disebelah aku...mendayu2 suara husband aku, menitis airmata aku ketika itu tanda gembira dan syukur...

Aku bersyukur kepada Allah kerana dikurniakan sepasang cahaya mata sekarang ni...Lengkaplah kini keluargaku, putra dan putri...cukup2 la dulu...rehat panjang sikit...hehehe...Semoga Putra dan Putri ku ini menjadi anak yang soleh dan solehah kelak...amin...




No comments:

Post a Comment

"Kenali Diri Ku"

My photo
Banting, Selangor, Malaysia
Saya merupakan seorang Isteri dan Mama kepada 2 cahaya mata yang comel bernama Qaleesya Amani & Shaikh Muzaffar..Minat berniaga secara kecil2an...Semoga Allah memberkati usaha ku ini...